empty helper element to center layout

November 9-11. között került sor a ReferNet éves plenáris ülésére Thesszalonikiben, a hálózat 20 éves évfordulós ünnepségével egybekötve

A Cedefop (Európai Szakképzésfejlesztési Központ) által működtetett ReferNet azon intézmények hálózata, amelyek információt nyújtanak a nemzeti szakképzési rendszerekről és szakpolitikákról. A projekt november 9-én Thesszalonikiben ünnepelte 20 éves működését, amelyet az éves plenáris ülés követett november 10-11-én.

Jürgen Siebel, a Cedefop ügyvezető igazgatója a rendezvényen visszatekintett a ReferNet hálózat 20 éves gazdag történetére. Kiemelte, hogy a ReferNet és a koppenhágai folyamat, amelynek célja közös európai célkitűzések meghatározása és a nemzeti szakképzési rendszerek reformja, ugyanabban az évben - 2002-ben – született, valamint, hogy a szakképzéssel és készségekkel kapcsolatos ismeretek és vélemények cseréje iránti fellendülő érdeklődés segített a hálózat kialakításában. A Cedefop ügyvezető igazgatója szerint az első 20 év tapasztalatai alapján egyértelmű, hogy kölcsönös előnyökön alapuló együttműködésről van szó.

Margaritis Schinas, a Bizottság alelnöke videóüzenetben gratulált a ReferNet évfordulójához és beszélt a 2023-as Európai Készségek Évéről. „A készségek teszik lehetővé, hogy az emberek kitűnjenek és a vállalkozások növekedjenek. Segítségükkel képesek vagyunk átvészelni a válságot, alkalmazkodni a változásokhoz és talpra állni. Kulcsfontosságúak a versenyképességünkhöz, de társadalmaink kohéziójához is" - mondta, hozzátéve, hogy "végső célunk az, hogy az embereket képessé tegyük arra, hogy jobban fel legyenek vértezve életük irányítására".

 

Plenáris ülés

 

A plenáris ülés keretében Manuela Geleng, az Európai Bizottság munkatársa megerősítette, hogy a Bizottság a jövőben támaszkodik a ReferNet szakértelmére a szakképzéssel kapcsolatos nemzeti végrehajtási tervek (National Implementation Plan, NIP) előrehaladásának nyomon követésében.

A Cedefop szakértői a plenáris ülésen bemutatták a szakpolitikai fejlemények időbeli megjelenítésére fejlesztett online vizualizációs eszközt, a szakpolitikai jelentések NIP-ekhez való hozzáigazítását, a szakképzéssel kapcsolatos, az európai döntéshozóknak és gyakorlati szakembereknek szóló nemzeti híreket, a jövő évi munkatervi feladatok között szereplő témákat (pl.: online álláshirdetések elemzése, adatbázisa), valamint a ReferNet tagországok tanárokról és oktatókról szóló jelentéseinek összegző elemzését.

A ReferNet tagok mindkét napon nyílt térben tartott üléseken vitatták meg, hogy hogyan képzelik el a ReferNet jövőjét az elkövetkező 10 évben és milyen fejlődési javaslataik vannak.

Magyarországot a plenáris ülésen a ReferNet Magyarország projektkoordinátora képviselte.

Az évfordulóról készült fotókat itt tekintheti meg.

 

Forrás megjelölése:

https://www.cedefop.europa.eu/en/news/refernets-20th-anniversary-marked-thessaloniki-celebration

Kép forrásának megjelölése:

https://www.cedefop.europa.eu/files/2022.11.11_headline_refernet2_002.jpg

 

ReferNet logo monokróm
ReferNet logo kis verzióCEDEFOP logo
  • Közérdekű adatok
  • Impresszum
  • Adatvédelmi és adatkezelési tájékoztató
  • Cookie tájékoztató
  • Projekt alapadatok
  • Akadálymentesítési nyilatkozat

Minden jog fenntartva © 2020 ReferNet Magyarország