"Skillset and Match” szeptemberi különszáma

ReferNet: európai tudásháló a szakképzés szolgálatában

Az IKK Innovatív Képzéstámogató Központ Zrt. a Kulturális és Innovációs Minisztérium konzorciumi partnereként működteti az Európai Szakképzés-fejlesztési Központ (Cedefop) által létrehozott és koordinált ReferNet projekt magyarországi szakmai hálózatát a 2020-2023-as projektidőszakban.

Hírek

Erasmus+ webinárium 2023

2023 októberében került megrendezésre a csere- és együttműködési lehetőségekről szóló világszintű Erasmus+ webinárium.

Olvasasi idő: 1 perc

Cedefop Adventi Készségnaptár

A Készségek Európai Évében a Cedefop megjelentette az adventi készségnaptárt.

Olvasasi idő: 1 perc

Ágazati tudásmegosztó fórumok az oktatói munka módszertani támogatására

2023-ban konkrét iparágakra és oktatási módszerekre összpontosító, szakértői vezetésű munkacsoportok jöttek létre, amelyek mindegyike az innovatív oktatási módszerek és a tudásmegosztás előmozdítását célozza a szakképzésben, megerősítve a 2019. évi VET 4.0 stratégia által kezdeményezett főbb változásokat, amelyek jelentős átalakulásokhoz vezetnek a magyar szakképzésben.

Olvasasi idő: 2 perc

Szakképzési és Felnőttképzési Pályakövetési Rendszer fejlesztése Magyarországon

Az Európai Tanács 2017-es Ajánlásának megfelelően Magyarországon kialakításra került a szakképzés és felnőttképzés pályakövetési rendszere. A pályakövetési rendszerről szóló cikk megjelent a Cedefop oldalán is.

Olvasasi idő: 2 perc

Beruházás a pályaorientációba a munkavállalók számára

Közös nyilatkozatot adott ki nyolc világszervezet Beruházás a pályaorientációba a munkavállalók számára címmel, amelyben a pályaorientáció fontosságát hangsúlyozzák.

Olvasasi idő: 3 perc

Szakképzési politikák Európában

A Cedefop közzétette az európai szakképzési politikák időrendi áttekintését. Az európai szakképzési politikák időrendi áttekintése értékes információforrás a ReferNet hálózat országaiban: az Európai Unióban, Izlandon és Norvégiában. A publikáció a szakképzéssel és az életen át tartó tanulással kapcsolatban mintegy 1 000 szakpolitikai gyakorlatot tartalmaz.

Olvasasi idő: 1 perc

Tanárok együttműködése a szakképzés minőségének javítása érdekében a tanórakutatás módszerének segítségével (Lesson Study for VET, LS4VET projekt)

A projekt háttere: A gyorsan változó készségigények, az átalakuló munkahelyek, valamint a tanulók motiválásának és oktatásának egyre nagyobb kihívást jelentő feladata megköveteli, hogy újragondoljuk a szakképzésben való tanítást és tanulást. A hatékony és magas színvonalú szakképzés biztosítása érdekében a tanároknak/oktatóknak nemcsak szakmaspecifikus kompetenciáikat, hanem pedagógiai-módszertani készségeiket is folyamatosan fejleszteniük kell.

Olvasasi idő: 2 perc

Ágazati szülői értekezleteket szervez a kamara

A Csongrád-Csanád Megyei Kereskedelmi és Iparkamara (CSMKIK) tavaly tartott először ágazati szülői értekezleteket, a népszerűsége miatt idénre viszont rendszeressé vált a kezdeményezés.

Olvasasi idő: 4 perc

SCHRACK TECHNIK A FIATALOKÉRT

Ingyenes szakmai programok az Elektronika és elektrotechnika ágazatban tanulóknak, oktatóiknak.

Olvasasi idő: 2 perc

Cedefop podcast 16. epizód: Margaritis Schinas, az Európai Bizottság alelnöke, a Készségek Európai Évéről beszélget

Margaritis Schinas, az Európai Bizottság alelnöke exkluzív interjúban osztotta meg nézeteit a készségekről, illetve, hogy a Bizottság mit tesz a készségek támogatása érdekében. Arról is beszélt, hogy milyen előnyökkel járhat az emberek számára a Készségek Európai Éve, amely az Európa-napon, május 9-én kezdődött.

Olvasasi idő: 2 perc

A szakképzés jövője Európában

A szakképzés 50 dimenziója: A Cedefop elemzési keretrendszere a szakképzés összehasonlítása érdekében A Cedefop által készített jelentés átfogó megközelítést mutat be a szakoktatási és szakképzési rendszerek megértéséhez és összehasonlításához.

Olvasasi idő: 1 perc

A második európai készség- és munkahelyi felmérés újabb eredményei

2023 a készségek európai éve, ami a várakozások szerint friss lendületet fog adni a versenyképesség javítása és a munkaerőpiaci részvétel növelése terén. A Skillset and match podcast 15. epizódja a Cedefop második európai készség- és munkahelyfelmérésének (2nd European skills and jobs survey, ESJS2) eredményeit vizsgálja.

Olvasasi idő: 3 perc

Sir Christopher Pissarides Nobel-díjas közgazdász gondolatai a munka világáról a digitális korszakban a Cedefop podcast legújabb adásában

Sir Christopher Pissarides Nobel-díjas közgazdász a Cedefop Skillset and match podcastjében exkluzív, átfogó interjúban osztotta meg előremutató nézeteit a munka jövőjéről, az automatizálásnak a munkahelyekre gyakorolt hatásáról, Európa elkötelezettségéről az élethosszig tartó tanulás mellett, a 2. európai készség- és munkahelyfelmérés (2nd European skills and jobs survey, ESJS2) eredményeiről és más témákról.

Olvasasi idő: 1 perc

ReferNet évzáró rendezvény

A ReferNet Magyarország projekt december 9-én tartotta évzáró rendezvényét, amelynek célja egyrészt a projekt 2022. évi eredményeinek áttekintése és a 2023. évi feladatok előkészítése, másrészt a hálózatosodás erősítése és a ReferNet láthatóságának növelése volt.

Olvasasi idő: 1 perc

Kreatív technikumokról szóló hírt publikált az Európai Szakképzésfejlesztési Központ

Az Európai Szakképzésfejlesztési Központ (Cedefop) „Hungary: creative technicums” címmel publikálta a ReferNet projekt keretében készített nemzeti hírt a kreatív technikumokról.

Olvasasi idő: 3 perc

A Cedefop 3. szakpolitikai tudásmegosztó fórumának eredményei

A Cedefop 2022. november 22-23-án tartotta a szakképzésben oktatók – iskolai és vállalati képzőhelyek oktatói -, valamint az iskolaigazgatók és tanulók felmérését előkészítő pilot kutatás értékelését

Olvasasi idő: 2 perc

ReferNet logo monokróm
ReferNet logo kis verzióCEDEFOP logo
  • Közérdekű adatok
  • Impresszum
  • Adatvédelmi és adatkezelési tájékoztató
  • Cookie tájékoztató
  • Projekt alapadatok
  • Akadálymentesítési nyilatkozat

Minden jog fenntartva © 2020 ReferNet Magyarország