empty helper element to center layout

Beruházás a pályaorientációba a munkavállalók számára

Közös nyilatkozatot adott ki nyolc világszervezet Beruházás a pályaorientációba a munkavállalók számára címmel, amelyben a pályaorientáció fontosságát hangsúlyozzák.

A nyilatkozat tartalma ( welcome statement)

Az érintett nemzetközi szervezetek (IAG Career Guidance, OECD, Világbank, Európai Bizottság, CEDEFOP, ETF, ILO, UNESCO) által kiadott nyilatkozat meghatározza, hogy a munkavállalók, a munkaadók, a gazdaságok és a társadalmak számára milyen előnyökkel jár, ha a munkavállalók számára nyújtott pályaorientációs szolgáltatásokba fektetnek be. Az ILO munkavállalói fogalommeghatározását használva a nyilatkozat a munkavállalókat több csoportba sorolja: hivatalosan foglalkoztatottak, informális munkavállalók, nem szabványos foglalkoztatási formákban dolgozók, a karrierjük késői szakaszában lévő munkavállalók, kitelepített és migráns munkavállalók, valamint női munkavállalók. A jelentés felvázolja a munkavállalóknak szóló jó pályaorientációs rendszerek néhány jellemzőjét: irányítás, a szolgáltatások minősége és hozzáférhetősége, a szolgáltatások befogadása és ismertsége, valamint ajánlásokat tesz a szolgáltatások létrehozására és/vagy bővítésére. Az ilyen jellemzőkkel kapcsolatos meglévő gyakorlatokra is találunk példákat. 

A nyilatkozat elismeri, hogy a munka és a karrier fogalma és szerepe más-más helyi felfogással és lehetőségekkel rendelkező kultúrákban eltérő.

Ez a nyilatkozat alapot biztosíthat a munkavállalóknak nyújtott pályaorientációról szóló helyi, regionális és nemzeti szintű vitákhoz. 

 

Miért fontos a pályaorientáció?

A hatékony pályaorientáció minden munkavállaló számára előnyös lehet, mivel a karrierek egyre rendszertelenebbé válnak, gyakran előfordul, hogy a dolgozók a munkahelyek váltására kényszerülnek. Így a munkavállalók olyan helyzetekben találják magukat, ahol jobban kell ismerniük a munkaerőpiacot és a változó körülményekhez szükséges pályaorientációs ismeretekkel kell rendelkezniük. Ezek az ismeretek különösen előnyösek lehetnek a legkiszolgáltatottabb szociodemográfiai csoportok számára, amennyiben a tanácsadást az ő igényeiknek megfelelően alakítjuk ki és hajtjuk végre.

Az egyes országok kormányai korlátozott sikerrel próbálják évek óta megoldani a "készségek problémáját".

A múltban egyes esetekben túl nagy hangsúlyt fektettek a képesítésekre, más esetekben a munkára való felkészültségre, de természetesen egy modern gazdaságban egyaránt szükségünk van egy kiváló oktatási rendszerre és olyan munkaadókra, akik képesek kihasználni a tehetségeket, amelyet a rendszer létrehoz. Természetesen gondoskodnunk kell arról is, hogy a tehetség a megfelelő helyre kerüljön, és ténylegesen hasznosuljon. Ezért is van szükségünk kiváló pályaorientációra.

A pályaorientáció párbeszédet teremt az oktatás és a foglalkoztatás között, valamint az egyének és a lehetőségek között. Azért létezik, hogy mindenki megértse, milyen lehetőségek állnak a rendelkezésére, és hogy zökkenőmentes legyen az átmenet a folyamatosan változó munkaerőpiacon. Annak az elképzelésnek, hogy 16 évesen választunk egy szakmát és egész életünkön át kitartunk mellette, vége. Most azt kell biztosítanunk, hogy az emberek ne csak jól induljanak az életben és pozitív átmenetet képezzenek az első munkahelyükhöz, hanem készen álljanak a jövőjük felé vezető útjuk során bekövetkező változásokra is.

A karrier leírja az életutunkat, a tanulás és a munka során. Ez az, ahogyan különbséget teszünk a világban, és ahogyan egyensúlyban tartjuk az időnkkel szemben támasztott, egymással versengő igényeket. Amikor az egyes emberek jó döntéseket hoznak a saját oktatásukat és képzésüket illetően, tisztességes munkához jutnak, egyensúlyt teremtenek különböző kötelezettségeik között, fejlődnek és haladnak előre az életük során, akkor jól működő társadalmaink vannak.

 

A Nemzetközi Karrierfejlesztési és Szakpolitikai Központ (International Centre for Career Development and Public Policy)

A Beruházás a pályaorientációba a munkavállalók számára című nyilatkozat elérhető a Nemzetközi Karrierfejlesztési Központ (WWW.ICCDPP.ORG ) weboldalán. A webhely sok más dokumentumot is tartalmaz különböző nyelveken, amelyek összekapcsolják a pályaorientációt az oktatási, szakképzési, foglalkoztatási és egyéb szociálpolitikai területekkel kapcsolatos szakpolitikákkal. Az ICCDPP weboldala egy tudásközpont, amely naprakész információkat nyújt a pályaorientációs politikákról és rendszerekről, a világ különböző országaiból és nemzetközi szervezeteitől. 

Az ICCDPP egy nemzetközi nonprofit szervezet, amelynek célja, hogy támogassa az országokat és régiókat/államokat/tartományokat abban, hogy jobb szakpolitikát és stratégiákat alakítsanak ki polgáraik pályaorientációjának érdekében.

Az ICCDPP támogatja a karrierfejlesztéssel foglalkozó nemzetközi szimpóziumok szervezését is. A szervezet honlapján az 1999 óta megrendezett szimpóziumok eredményei is elérhetők. 

 

Forrás: 

Nemzetközi Karrierfejlesztési Központ (International Centre for Career Development and Public Policy) (WWW.ICCDPP.ORG )

Beruházás a pályaorientációba a munkavállalók számára - nyilatkozat 

Investing in Career Guidance ( welcome statement) 

Fotó: International Centre for Career Development and Public Policy weboldala

 

 

ReferNet logo monokróm
ReferNet logo kis verzióCEDEFOP logo
  • Közérdekű adatok
  • Impresszum
  • Adatvédelmi és adatkezelési tájékoztató
  • Cookie tájékoztató
  • Projekt alapadatok
  • Akadálymentesítési nyilatkozat

Minden jog fenntartva © 2020 ReferNet Magyarország