empty helper element to center layout

Szakképzés az energiaválság és a zöldítési törekvések tükrében

A szakképzésnek kulcsfontosságú szerepe van a jelenlegi történelmi fordulatban, amikor energiaválság fenyeget, valamint az európai gazdaság zöldebbé válása sürgető prioritássá válik – emelték ki az EU szakképzésért felelős főigazgatóinak (Directors General for Vocational Education and Training, DGVT) ülésén

A találkozóra 2022. május 16-án és 17-én került sor Versailles-ban, a francia EU-elnökség égisze alatt az Európai Bizottság (EB) együttműködésével.

A szervezők 23 uniós ország, öt tagjelölt ország és Norvégia szakképzési főigazgatóit, valamint az EB, az európai szociális partnerek (Confederation of European BusinessSME UnitedSGI Europe, European Trade Union Confederation), a Cedefop és az European Training Foundation képviselőit látták vendégül.

A megvitatott témák között szerepelt az inkluzív mobilitás a szakképzésben, az együttműködési és nemzetköziesedési stratégiák a szakképzésben, valamint a szakképzés és a zöld átmenet témája.

Az EB bejelentette az Európai Tanács közelgő ajánlását a klímasemlegesség felé történő méltányos átmenetről. Az ajánlás, amely jelenleg véglegesítés alatt áll, foglalkoztatási és szociális fellépéseket, valamint specifikus oktatási és képzési csomagot fog tartalmazni.

Jürgen Siebel, a Cedefop ügyvezető igazgatója rámutatott az ukrajnai háború és az ezzel járó energiaválság következtében az EU-tagállamokkal szemben támasztott rövid és középtávú kihívások kombinációjára:

„Vannak folyamatok, amelyek túlmutatnak a menekültek millióinak azonnali integrációján, lehetővé téve többek között az oktatáshoz és a munkaerőpiachoz való hozzáférésüket. Az európai zöld megállapodáshoz (European green deal) kapcsolódó készségekre vonatkozó előrejelzéseink hatalmas átalakulást mutatnak az energiaszektorban. Az energiafüggetlenség elérése azt jelenti, hogy ezeket az átmeneteket még gyorsabban kell elérni, ehhez viszont fel kell gyorsítani erőfeszítéseinket annak érdekében, hogy a polgárok szakképzésen, tanulószerződéses gyakorlati képzésen, továbbképzésen és átképzésen keresztül készségeket szerezzenek a zöld átmenethez.

Ramona David, a Cedefop munkatársa a szakképzéssel kapcsolatos zöldítési kihívásról azt mondta, hogy ez egyszerre jelent kihívást és lehetőséget a szakképzés újrapozícionálására, valamint egy lehetséges stratégiát a szakmák újradefiniálására és ismét vonzóvá tételére.

 

„Több ágazatban, például az építőiparban, a mezőgazdaságban és az energetikában, a zöldítés a kapcsolódó szakmák marketingstratégiája is egyben, eszköz a tanulók bevonzására és lehetőség a szakképzés magasabb szintű bővítésére.”

„A képzési kurzusok adaptálása mellett – tette hozzá – a tanároknak és az oktatásban részt vevő többi kollégának információkat kell nyújtani, valamint átképzéseket kell szervezni annak érdekében, hogy rendelkezzenek a képzési anyagokkal. A fenntarthatóság nagyköveteivé kell válniuk. Csak ha valóban ezen attitűdök szerint élnek, akkor tudják igazán ebbe az irányba befolyásolni tanítványaikat.

ESI - transition performance

 

Siebel úr bemutatta a Cedefop európai készségindex harmadik kiadásának eredményeit is, amely az európai készségrendszerek teljesítményét értékeli az elmúlt néhány év gyors átmenetet megtestesítő időszakában. A felmérés három dimenziót ragad meg: készségfejlesztés, készségek aktiválása és készség-illeszkedés. Ahogy a Cedefop ügyvezető igazgatója megjegyezte:

• A készségek aktiválásában a gyengén teljesítő országok teljesítménye romlott, főként a világjárvány hatása és a kevésbé ellenálló munkaerőpiacok és gazdaságok miatt.

• A készségfejlesztés és az illeszkedés terén mutatott tendenciák valamivel pozitívabbak, a gyengén teljesítők nagyobb arányban javítják teljesítményüket, mint a vezetők; ezt enyhe konvergencia jelének tekinthetjük.

A DGVT résztvevőinek lehetőségük volt meglátogatni az egyik francia szakképzési kampuszt. Franciaországban jelenleg 116 kampusz működik a jövő 12 vezető ágazatában, mint például a mobilitás, a repülés, a szárazföldi és tengeri közlekedés, a kémia és biotechnológia, a digitalizáció, a telekommunikáció, az energiaátállás, és az öko-ipar.

A campus egy hálózat, amely regionális szinten egyesíti a jövő üzleti szektorainak összes érdekeltjét azzal a céllal, hogy fejlesszék a jelen és a holnap iparágai által megkövetelt készségeket. Ide tartoznak az iskolák (általános, technológiai és szakközépiskolák), felsőoktatási intézmények, képző szervezetek, kutatólaboratóriumok, cégek és egyesületek.

Azáltal, hogy alap- és továbbképzést kínálnak az élvonalbeli ágazatokban, a kampuszok hozzájárulnak a fiatalok és a felnőttek szakmai lehetőségeinek javításához.

 

Forrás megjelölése: https://www.cedefop.europa.eu/en/news/vet-face-energy-crisis-and-greening-drive

 

Kép forrásának megjelölése: https://www.cedefop.europa.eu/files/juergen_siebel-dgvt-b-2022-05-17.jpg

 

 

 

ReferNet logo monokróm
ReferNet logo kis verzióCEDEFOP logo
  • Közérdekű adatok
  • Impresszum
  • Adatvédelmi és adatkezelési tájékoztató
  • Cookie tájékoztató
  • Projekt alapadatok
  • Akadálymentesítési nyilatkozat

Minden jog fenntartva © 2020 ReferNet Magyarország