empty helper element to center layout

Az Európai Bizottság SELFIE eszköze hamarosan a munkaalapú tanulás különböző formáiban is elérhető lesz

Az Európai Bizottság kezdeményezésére az iskolák számára kifejlesztett digitális felkészültséget önértékelő eszköz hamarosan a munkaalapú tanulás (WBL) különböző formáiban is elérhető lesz. A tesztelés legkorábbi eredményei várhatóan 2020 végére lesznek meg, az eszköz teljeskörű bevezetésére pedig 2021 első félévének a végén kerülhet sor.

Az Európai Bizottság   kezdeményezésére az iskolák számára  kifejlesztett  SELFIE  (Self-reflection on Effective Learning by Fostering the use of Innovative Educational Technologies) digitális felkészültséget önértékelő eszköz  hamarosan a munkaalapú tanulás (WBL) különböző formáiban is elérhető lesz.  

Az ezzel kapcsolatos célok a következők:

  • A munkalapú képzési formákban résztvevő munkáltatók együttműködésének az erősítése, beleértve a tanulói munkaszerződést is;
  • Az EQAVET minőségbiztosítási keretek beépítése a SELFIE eszköz használatának  a módszertanába, annak érdekében, hogy az oktatás és tanulás digitalizációjával kapcsolatban minőségi kritériumokat/deskriptorokat vezessenek be;  
  • Egy Európa-szerte a szakképzési oktatási intézmények között történő felmérés megvalósítása annak a céljából, hogy tényadatokkal támasszák alá  a szakképző intézmények   digitális felkészültségét és hatékonyságát.  

Az eszközt felhasználók körét azért bővítik tovább, hogy támogassák a munkakalapú tanulás különböző formáiban is a digitális eszközök használatát, hiszen kutatások igazolják, hogy azok az országok, amelyekben a munkaalapú tanulás az oktatási rendszer szerves része könnyebben megbirkóznak a gazdasági válságokkal. Jelenleg Németországban, Franciaországban, Lengyelországban és Magyarországon, illetve Montenegróban, Szerbiában és Törökországban   kísérleti jelleggel folyik a munkaalapú tanulási formákban történő felhasználásának a tesztelése. A pilot időszak az Európai Műszaki és Szakképzési Fórum (EfvET) 2020. július 22-ei témával kapcsolatos nyitóülésével kezdődött el.  Magyarországon az eszköz tesztelésére  a Magyar Digitális Oktatási Egyesületet kérték fel.  A tesztelés legkorábbi eredményei várhatóan 2020 végére lesznek meg, az eszköz teljeskörű bevezetésére pedig 2021 első félévének a végén kerülhet sor.  

Háttér:

A SELFIE önértékelési eszközt 2018 októberében vezették be az Európai Bizottság Digitális Oktatási Cselekvési Tervének részeként.  Az ingyenesen hozzáférhető eszköz célja, hogy az iskolák könnyebben beépíthessék a digitális technológiákat a tanítási,  tanulási és értékelési folyamataikba.  A SELFIE Európa-szerte 30 nyelven érhető el az iskolák számár. Az eszközt bármelyik iskola alkalmazhatja függetlenül attól, hogy rendelkezik-e korszerű digitális infrastruktúrával, berendezésekkel vagy a különböző technológiák használata terén szerzett tapasztalattal.

Az iskolák vezetői, oktatói  a következő linken regisztrálhatják iskolájukat, annak érdekében, hogy a SELFIE eszköz elérhetővé váljon a számukra:

https://ec.europa.eu/education/schools-go-digital/how-selfie-works/registration_en

 

Forrásanyagok:

https://www.etf.europa.eu/en/news-and-events/news/ecs-selfie-tool-now-available-work-based-learning

https://www.efvet.org/2020/07/22/the-selfie-wbl-piloting-project-kicked-off-today-online/

ReferNet logo monokróm
ReferNet logo kis verzióCEDEFOP logo
  • Közérdekű adatok
  • Impresszum
  • Adatvédelmi és adatkezelési tájékoztató
  • Cookie tájékoztató
  • Projekt alapadatok
  • Akadálymentesítési nyilatkozat

Minden jog fenntartva © 2020 ReferNet Magyarország