empty helper element to center layout

A szakképzés jövője Európában: 1. kötet

Megjelent a Cedefop tanulmányának első kötete „A szakképzés jövője Európában. A szakképzés változó tartalma és profilja: episztemológiai kihívások és lehetőségek” címmel.

A Cedefop által publikált tanulmány a tudás, a készségek és a kompetenciák megkülönböztetésének módjait vizsgálja a tantervekben, valamint a tanulásszervezés módjait a különböző tanulási helyszíneken: osztálytermekben, műhelyekben, laboratóriumokban, valamint a munkahelyeken. A tanulmány a Cedefop ReferNet hálózatán, a tagországok esettanulmányai és egy közel 1000 európai szakképzési szolgáltató körében végzett online felmérés révén gyűjtött információkat.

 

Az eredmények azt mutatják, hogy több ország is megerősítette szakképzési programjában a köznevelési komponenst az általános tantárgyak óraszámának növelésével, vagy a szakmai tantervbe való hatékonyabb integrálásával. Az általános készségek fokozott hangsúlyozása nem a munkahelyi tanulás rovására történt: éppen ellenkezőleg, a munkahelyi tanulás kiterjesztése a szakmai alapképzés tanterveiben mindenütt jelen volt. A munkahelyi tanulás pontos mértékének felmérése azonban egyre nehezebbé válik a kombinált tanulási környezet alkalmazása terén megnövekedett rugalmasság miatt.  

 

A kiadvány letölthető innen.

 

Forrás megjelölése:

https://www.cedefop.europa.eu/en/publications/5583

 

Kép forrásának megjelölése:

https://www.cedefop.europa.eu/files/cover_5583_en.jpg

 

 

ReferNet logo monokróm
ReferNet logo kis verzióCEDEFOP logo
  • Közérdekű adatok
  • Impresszum
  • Adatvédelmi és adatkezelési tájékoztató
  • Cookie tájékoztató
  • Projekt alapadatok
  • Akadálymentesítési nyilatkozat

Minden jog fenntartva © 2020 ReferNet Magyarország